Pomysł zajęcia się branżą mięsną powstał na początku lat 90-tych. Uboje zwierząt rzeźnych rozpoczęliśmy w grudniu 1992 roku. Od kwietnia 1994 roku działalność była zarejestrowana pod nazwą Z.U.H. Ubojnia Zwierząt Reźnych Maria Przywarta. Początkowo uboju dokonywaliśmy tylko usługowo. Z biegiem czasu rozszerzyliśmy działalność o działalność handlową trzody chlewnej na potrzeby innych przedsiębiorstw oraz sklepów. Mimo tego zakład był małym przedsiębiorstwem, zatrudniającym 2-3 pracowników. Uboje były na poziomie 3500 sztuk rocznie. Należy podkreślić, że od samego początku nasza firma była rodzinną firmą, które bazowała na lokalnych dostawcach i odbiorcach.
Decyzja o budowie nowej ubojni dojrzewała bardzo długo. Zapadła w 2001 roku. Wpływ na nią miały nowe przepisy ustawy weterynaryjnej oraz termin wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Nowy zakład miał spełniać wszystkie wymogi produkcyjne oraz socjalne by pozwolić nam spełniać najwyższe standardy jakości w tej branży.
Prace budowy nowego zakładu rozpoczęły się w 2001 roku, natomiast zakończyły w 2003 roku. Wtedy też dokonano uroczystego otwarcia i poświęcenia nowej ubojni. Początkowo w firmie pracowało 14 pracowników, po czym przy zakończeniu inwestycji planowano zwiększenie zatrudnienia o około 50-60 %. Ponadto naszym zamiarem było zabijanie rocznie około 100 000 sztuk.
Nowy zakład jest podzielony na dwie strefy czyste i brudne. W skład strefy czystej wchodzi: magazyn przyjęcia żywca, komora gazowa oraz szczeciniarka. Natomiast część czysta obejmuje: hala produkcyjna, magazyny chłodni oraz wydawka.
Z roku na rok zakład coraz bardziej się rozrastał, podejmując nowe wyzwania. Staraliśmy się pozyskiwać nowych klientów spełniając wszystkie wymagania. Zwiększyło się także zatrudnienie pracowników, które sięgało blisko 30 osób. Powstała również oczyszczalnia, która jest na bieżąco modernizowana. Dokonaliśmy także inwestycji w postaci hydroforni oraz własnej studni głębinowe. Dzięki temu jesteśmy w stanie sami zaopatrywać się w wodę, która przeznaczona jest do produkcji oraz do spożycia. W ciągu tych wszystkich lat zakupiliśmy również kilka samochodów ciężarowych, które przeznaczone są do przewozu półtusz oraz trzody chlewnej. Dokonujemy indywidualnie odbiorów świń od dostawców oraz sami rozwozimy półtusze do naszych odbiorców. Przy okazji została wybudowana myjnia samochodów ciężarowych.
W 2016 roku została podjęta decyzja z sprawie przekształcenia dotychczasowego przedsiębiorstwa w spółkę. Z dniem 24 marzec 2016 roku firma działa pod nazwą UBOJNIA Przywarty Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa. Prezesem Zarządu została Maria Przywarta.
Od 2021 roku Prezesem Zarządu jest Sebastian Przywarty.
Na dzień dzisiejszy z śmiałością możemy powiedzieć, że spełniamy wszystkie normy pod względem weterynaryjnym oraz sanitarno-epidemiologicznym. Staramy się dokonywać wszelkich starań, by nasze produkty były na najwyższym poziomie pod względem jakości, mimo, iż pracujemy w tak specyficznym dziale. Zatrudniamy średniorocznie około 40 pracowników, z których wielu jest z nami od samego początku. Średniorocznie dokonujemy uboju około 150 000 sztuk świń. Bazujemy tylko i wyłącznie na lokalnych dostawcach i odbiorcach, z którymi mamy podpisane wieloletnie umowy współpracy. Chcemy, by nasze mięso było w 100 procentach wyprodukowane i przetwarzane w Polsce i na rynkach lokalnych. Staramy się dbać o najmniejszy szczegół, zachowując przy tym zdrowy rozsądek.
Nie ukrywając jak każda firma chcemy się rozwijać i doskonalić nasze umiejętności. Jednym z naszych marzeń jest budowa biogazowni, dzięki której będziemy w stanie w połowie zaopatrywać się w gaz bądź energię elektryczną. W bliskich planach jest także budowa farmy fotowoltaicznej, która pozwoli nam zminimalizować zużycie energii elektrycznej.